søndag 15. mars 2009

Stupid Girls

Denne musikkvideoen kom ut i slutten av 2007 og er sunget av artisten er P!nk. Sangen er en popsang og heter ”Stupid Girls”. Den er hentet fra albumet ”I’m Not Dead” som ble utgitt i starten av 2008. Målgruppen for denne sangen er unge jenter, og den er meningen som en inspirasjon til å tenke selv.

Som tittelen sier så handler sangen om såkalte ”dumme” jenter, den handler også om artisten selv, om at hun ikke vil være som alle andre. Teksten stiller spørsmålene: Hva skjedde med alle de smarte jentene? Hva skjedde med jentene som hadde mål og ambisjoner?

Sangen tar opp temaet om at jenter vil være perfekte. De har et ideal som er umulig å oppnå, men tiltross for dette er de likevel villige til å forsøke. Strevet etter å oppnå dette går gjennom blant annet slanking, operasjon, oppblåsbare bh-er. Det teksten påpeker er at jenter som strever etter dette ikke fremstår som perfekte, men derimot latterlige. De har sluttet å tenke selv og har begynt å bli en kopi av alle andre. Teksten anser dette som en sykdom som stadig sprer seg og stiller igjen et spørsmål: finnes det noen kur for denne sykdommen? P!nk synger også om at hun vil være seg selv, fremfor å være alle andre.

Ref.
Baby if I act like that, that guy will call me back
What a paparazzi girl, I don't wanna be a stupid girl
Baby if I act like that, flipping my blonde hair back
Push up my bra like that, I don't wanna be a stupid girl

Over til musikkvideoen, den er ressigert av Dave Meyers. Sangteksten og musikkvideoen passer godt sammen, selv om det som skjer i videoen ikke alltid er den som eksakt synges om i teksten. Musikkvideoen starter med at en liten jente ser på tv. Hun ser alle jentene på tv og ser hvordan de ser ut og hvordan de oppfører seg. Under videoen ser vi stadig nye personligheter ettersom den lille jenta stadig skifter tv-kanal. De fleste jentene som blir vist på tv-en prøver å leve opp til idealet om hvordan den perfekte kvinnen skal være, men i stede blir de fremstilt som veldig patetiske, akkurat slik som sangteksten hentyder til.

I musikkvideoen så er det en scene som fanger min oppmerksomhet litt mer enn de andre. Den scenen der musikken stopper og det er et par jenter på toalettet. De står over vasken og kaster opp fordi de føler de har spist for mye. Grunnen til at akkurat denne scenen fanger min oppmerksomhet er fordi denne scenen forteller veldig mye om den faktiske virkeligheten. Det er for mye fokus rundt slanking og utseende, og hvordan jenter er villige til å oppnå en ”perfekt” kropp er nesten skremmende.

Det er flere virkemidler i musikkvideoen. Det er blant annet brukt en del kontraster. Artisten, P!ink, spiller alle de forskjellige rollene i videoen. Der hun spiller seg som person, er hun i seg selv en stor kontrast til resten av jentene i musikkvideoen. Et eksempel på dette er hvor hun spiller fotball i gjørma, mens en annen jente er på shopping.

Mitt helhetsinntrykk av denne musikkvideoen er at den vil få oss til å tenke over hvordan samfunnet fungerer i dag. Hvilke verdier som er viktig i unge jenters øyne, og at disse verdiene er helt feil. Musikkvideoen bruker mange scener som understreker tekstens budskap og dette er også grunnen til at jeg valgte denne videoen.

Den har god moral og et godt budskap. Det at artisten viser at hun ikke vil være som alle andre, hun vil heller stå på egne ben og tenke selv synes jeg er en veldig positiv ting. Jeg mener at hun fremstår som et godt forbilde for unge jenter, noe som kan bidra på en positiv måte til å forandre jenters syn på hva som er en sunn og frisk person. Sangteksten minner oss om at vi må tenke med vårt eget hode og ikke være noen andre enn oss selv.

Ingen kommentarer: